Herkesin damak tadına göre seçeceği malzemelerle, farklı yoğunluklarda yapabileceği, içilebilen sebze püresidir yeşil smoothie.
Çiğnemeden, löp löp yutulması, mobil hayata uygun olması, zamansızlıktan salata yiyemiyorum diyenler için araba kullanırken bile içilebilmesi gibi avantajları var. Sebze suyuna kıyasla daha lifli, sebzenin posasını barındıran bir içecektir kendisi. Ha ama aynı sebepten, sebzelerden alınacak fayda hususunda sebze suyu kadar etkili değildir. Zira bir bardak yeşil sebze suyunda bir demet pazı/ıspanak kullanabilecekken, bir bardak smoothie için birkaç yapraktan fazlasını kullanmak mümkün olmaz.

Smoothie yapmanın katı kuralları yok. Ama bazı kriterler var.

Öncelikle malzemeleri kabaca kategorize edersek:

  • yeşil yapraklılar (ıspanak, pazı, semizotu, kuzu kulağı, su teresi, kale, vs.),

  • sıvı baz (su, hindistan cevizi sütü/suyu, badem sütü, kefir, yoğurt),

  • diğer sebzeler (pancar, salatalık, havuç, kabak, balkabağı vs.),

  • baskın tatlar (taze zencefil, limon, kereviz sapı, dereotu, roka, maydanoz, nane, fesleğen, reyhan),

  • meyveler (tercihen alkali ve glisemik indeksi düşük olanlar),

  • iyi yağ kaynakları (badem, ceviz, fındık, kaju, chia tohumu, keten tohumu, susam, çörekotu, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, avokado, vs.),

  • tatlandırıcılar (hurma, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, çiğ bal, keçiboynuzu özü, vanilya özütü, Himalaya tuzu, baharatlar, vs.)

  • süper besinler (spirulina, macha, matcha, goji berry, vs.)

Bu kategorilerden ilk ikisi zorunlu. Zira yeşil yapraklı sebzeler olmadan “yeşil”, sıvı baz olmadan da “smoothie” yapmak pek mümkün değil.

Ben kabaca, 2 ölçü yeşillik için 1 ölçü sıvı baz kullanıyorum (küçük bir su bardağı içine iyice tıkıştırılmış doğranmış yeşillikler 1 ölçü eder).

– Smoothie-hele ki yeşili-hem tat, hem kıvam olarak yoğun bir içecek. O nedenle bu sektörde yeni olanlara minik kombinlerle (2-3 malzeme) başlamalarını öneririm. Zorunlu iki kategori ile bir seçmeli kategori bence başlangıç için ideal. Yine ölçü olarak; 2 yeşillik, 1 sıvı için, 1/2-1 küçük meyve ya da sebze uygundur.

– Sevdiğiniz tatlar ile başlayın. Ama bu demek değil ki tatlıya, meyveye dalın. Misal, muz-hurma-ıspanak üçlüsü yeşil smoothie değildir. Ama giriştir, denemedir, hiç yoktan iyidir. Fakat onu yapıp, yeşil smoothie içiyorum diye kendimizi kandırmayalım gençler.

(Bkz. Yeşil smoothie’de Nazi ekolü)

– Malzemelerin sadece sayısı değil, miktarı da az tutulup, kademeli olarak arttırılmalı. Aksi takdirde içilemeyecek kadar yoğun bir bulamacınız olabilir.

– Baskın tatları özellikle vurgulamak isterim. Smoothienizi vezir de rezil de edebilirler, ölçüsü çok önemli. Bunları da-aman diyeyim-azar azar koyarak, tadını beğendikçe ekleyin.

– Soğuk içiniz. Kesin bilgi, RT! Smoothie’nin hem kıvamı seyreltmek, hem tadını güzelleştirmek adına; soğuk sıvı baz, donmuş meyve, ya da buz kullanmak önemli bir püf noktası.

Eee, tüm sırlarımı ifşa ettiğime göre en kısa zamanda birer yeşil smoothienizi alırım artık.

Yorum Yapın